Гамбийските законодатели предстои да обсъдят в понеделник дали да отменят забраната

...
Гамбийските законодатели предстои да обсъдят в понеделник дали да отменят забраната
Коментари Харесай

Гамбия решава дали да узакони гениталното осакатяване на жени

Гамбийските законодатели предстои да обсъдят в понеделник дали да анулират възбраната за генитално осакатяване на дами – процедура, която зачестява през годините, макар че е неразрешена, оповестява БТВ.

Женското обрязване е рискова интервенция, публикувана най-много в Африка. Процедурата включва всяко съзнателно премахване на части от женските гениталии по немедицински аргументи.

Извършва се върху дребни девойки и е осъждана от съвсем всички международни организации за човешки права. 

Някои общности го преглеждат като метод да защитят девствеността на девойките, да лимитират сексуалността им или даже да ги предпазят от обезчестяване. За мнозина е ритуал, който подсигурява приемането на жените в обществото.

В Гамбия, да вземем за пример, където визира три четвърти от дамите, се смята за ислямско религиозно обвързване.

Депутатът Алмамех Гибба показа законопроекта за анулация по-рано този месец, като съгласно него възбраната нарушава правото на жителите да изповядват и прилагат своята вяра и просвета. Гамбия е преобладаващо мюсюлманска страна.

Ако законопроектът е утвърден, страната ще стане първата в света, която анулира възбраната, известна с абревиатурата FGM (female genital mutilation).

Комисията може да внесе промени в законопроекта и се чака да го върне за гласоподаване в Националното заседание - процедура, която нормално лишава поне три месеца.

През 2015 година Гамбия наложи високи санкции и затворнически присъди за тези, които не престават да правят мъчителната процедура. Това докара до спад на жестоката процедура, макар че не е изчезнала изцяло. 

Световните организации за правата на индивида се борят за премахването на процедурата напълно. 

Европейският парламент отдавна упорства за общи дейности за унищожаване на женското генитално осакатяване, като приканва Европейска комисия да включи ограничения за слагане на завършек на практиката в новата тактика на Европейски Съюз за тъждество на половете.

Парламентът желае също по този начин да се обезпечи помощ на жертвите и да се вкарат ограничения за попречване в разнообразни области - опазване на здравето, предоставяне на леговище, обучение, претовареност и други

„ Гениталното осакатяване на дами визира над 200 милиона души по света, 600 000 от които живеят в Европа. Трябва да предприемем решителни дейности, с цел да реализираме смяна, да премахнем тази процедура, в случай че желаеме да осъществим задачите за нулево генитално осакатяване на дами до 2030 година “, пишат в формалния уебсайт на Европейската комисия.

От СЗО също декларират, че практиката няма никакви изгоди за здравето и може да докара до прекалено кървене, потрес, душевен проблеми и даже гибел.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР